ΣτΕ: Αρνητική η εισήγηση για το Συνοδικό Μέγαρο

0

Να γίνει δεκτή η αίτηση του εκπροσώπου της Σχολής Χιλλ, για την ακύρωση υπουργικής απόφασης, με την οποία ενεκρίθη η ανέγερση Συνοδικού Μεγάρου επί της οδού Θουκιδίδου στην Πλάκα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, εισηγήθηκε στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η σύμβουλος Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι εγκαταστάσεις της Σχολής Χιλλ γειτνιάζουν με το ακίνητο της Αρχιεπισκοπής όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί το Συνοδικό Μέγαρο.
Η ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου, που επιχειρείται από το 1982, σταμάτησε λόγω ανεύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων, ενώ εκδόθηκαν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Κατά την ακροαματική διαδικασία η κ.Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκε η ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου, δεν κάνουν σαφή, επαρκή και νόμιμη περιγραφή του υπό ανέγερση κτιρίου, ενώ παράλληλα δεν έχει αποσαφηνιστεί και η ακριβής χρήση και λειτουργία του. Προσέθεσε μάλιστα ότι το υπό ανέγερση κτίριο έχει μετονομαστεί σε Μητροπολιτικό Μουσείο, Εκκλησιαστικό Μουσείο, Μητροπολιτικό Εκκλησιαστικό Μουσείο, ενώ δεν έχει ερευνηθεί αν η ανέγερση είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις της Πλάκας. Προβλήματα, είπε κλείνοντας η κ. Σακελλαροπούλου, υπάρχουν και ως προς τα αρχαιολογικά ευρήματα. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια