ΣτΕ: Δεν επιτρέπεται δεύτερο υπόγειο για γκαράζ σε κατοικίες

0

Σε διάσκεψη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν επιτρέπεται σε κατοικίες η κατασκευή δεύτερου υπογείου, προοριζόμενου για γκαράζ, χωρίς να προσμετράται στον συντελεστή δομήσεως του οικοπέδου.
Το ΣτΕ απεφάνθη ότι ο Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας δεν επιτρέπει την κατασκευή σε κτίρια προοριζόμενα για κατοικίες, δεύτερο υπόγειο όροφο μη προσμετρώμενο στον συντελεστή δομήσεως για τη στάθμευση αυτοκινήτων, εκτός και αυτό ρητά προβλέπεται από άλλη νομοθετική ρύθμιση.
Στην απόφασή του, το ΣτΕ επισημαίνει ότι “”η κατασκευή πλειόνων υπογείων σε επικλινή, ειδικώς, οικόπεδα, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ουσιώδη αύξηση του όγκου τού υπεράνω της στάθμης του εδάφους τμήματος της οικοδομικής””.
Η απόφαση ελήφθη επί προσφυγής του “”Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Διονύσου Αττικής””, με την οποία κάτοικοι της περιοχής και ζητούσαν να ακυρωθεί οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Καπανδριτίου του έτους 2000 που επέτρεπε την ανέγερση μονοκατοικίας με δύο υπόγεια (197,5 και 366,9 αντίστοιχα) στη Ροδόπολη.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν για την περιοχή αυτή, δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση την κατασκευή, σε κτίρια προοριζόμενα για κατοικίες, δεύτερου υπογείου ορόφου για τη στάθμευση αυτοκινήτων μη προσμετρώμενου στον συντελεστή δόμησης.
Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε κρίνει τα αντίθετα.

Σχόλια