ΣτΕ: Εισήγηση-«καταπέλτης» για τις παράνομες υπαίθριες διαφημιστικές

0

Τη σαφή υποχρέωση των δήμων και του ΥΠΕΧΩΔΕ να αποξηλώνουν τις παράνομες υπαίθριες ιαφημιστικές πινακίδες, πολλές από τις οποίες έχουν επανειλημμένα γίνει αιτία θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, υπογραμμίζει ο εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ευθ. Αντωνόπουλος.
Ο κ. Αντωνόπουλος τοποθετήθηκε επί του θέματος με αφορμή τις αιτήσεις που κατέθεσαν το Ελληνικό Δημόσιο και ο δήμος Παπάγου ζητώντας να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες επιδικάστηκαν συνολικά 234.776 ευρώ στον δικηγόρο-πατέρα θύματος τροχαίου δυστυχήματος, για το οποίο προέκυψε ότι έπαιξαν ρόλο παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Ο εισηγητής του ΣτΕ πρότεινε την απόρριψη των αιτήσεων, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν υποχρέωση να αφαιρούν τις πινακίδες αυτές, των οποίων η τοποθέτηση αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης (8/11/1968) για την οδική κυκλοφορία και την οδική σήμανση και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ/1999). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα κράτη οφείλουν «να απαγορεύουν την τοποθέτηση στον ευρύτερο χώρο των οδών πάσης επιγραφής ή εγκαταστάσεως, που θα ηδύνατο να προκαλέσει σύγχυση με τις (δημόσιες) πινακίδες κυκλοφορίας και να προκαλεί θάμβωση στους χρήστες των οδών ή να τους αποσπά την προσοχή».

Σχόλια