ΣτΕ: Εκτός υπηρεσίας τίθενται δύο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι

0

Το Γ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικύρωσε την οριστική παύση ενός αστυνομικού, ο οποίος είχε αφαιρέσει τραπεζική κάρτα αναλήψεων από πολίτη και είχε υπεξαιρέσει ποσό ύψους περίπου 6.000 ευρώ. Ο ίδιος ομολόγησε το 2001 ότι αφαίρεσε κάρτα αναλήψεων ιδιώτη κατά τη διάρκεια έρευνας και προχώρησε σε ανάληψη ποσού από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Επίσης, στην κατοχή του βρέθηκαν μάλιστα και άλλα πέντε δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθυπαστυνόμων του επέβαλε την ποινή της απόταξης, ωστόσο ο ανθυπαστυνόμος άσκησε έφεση, η οποία απορρίφθηκε και στη συνέχεια, προσέφυγε στο ΣτΕ.

Το ίδιο Τμήμα του Ανωτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δέχθηκε, επίσης, την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου υπουργείου, ο οποίος το 2003 δεν είχε εμφανιστεί στην υπηρεσία του για 110 ημέρες επικαλούμενος προβλήματα αλκοολισμού. Το υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο του είχε επιβάλει την ποινή της απόλυσης και ο υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα της υγείας του δεν του επέτρεπε να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεων του. Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η απουσία του υπαλλήλου ήταν αδικαιολόγητη και ότι η ποινή της απομάκρυνσης είναι η προσήκουσα, αν και ένα μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσο ο υπάλληλος είχε την ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του καθώς οι ψυχοπνευματικές λειτουργίες είχαν διαταραχθεί λόγω του αλκοολισμού.

Σχόλια