ΣτΕ: Επαναφορά του πλαφόν συνταγογράφησης

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής, την οποία είχε καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την υπουργική απόφαση σχετικά με τον καθορισμό ορίων στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ, το ΣτΕ έκανε δεκτό το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή, ενώ αποφάσισε την αναστολή της ως άνω υπουργικής απόφασης, σε σχέση με τον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off – patent) ανά γιατρό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, αναμένει και την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της ως άνω υπουργικής απόφασης, η οποία έχει προσδιορισθεί για το Νοέμβριο.

«Για δεύτερη φορά το ΣτΕ δικαιώνει τον αγώνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών»

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:

«Με την ΣτΕ ΕΑ (Ολομ) 274/2014 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεκδικάζοντας την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΠΙΣ για την αναστολή εκτελέσεως της νεότερης υπουργικής αποφάσεως με την οποία καθορίστηκε πλαφόν συνταγογράφησης, δέχτηκε αυτές εν μέρει. Θυμίζουμε ότι το Δικαστήριο με την 59/2014 απόφασή του που εκδόθηκε επί αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως του ΙΣΑ είχε αναστείλει την εφαρμογή της προγενέστερης υπουργικής απόφασης.

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαγγελματική ελευθερία και την ελευθερία της επιστημονικής κρίσης των γιατρών και την άσκηση της ιατρικής σύμφωνα με κανόνες, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του ασθενή και της υγείας του.

Θυμίζουμε τέλος ότι η αίτηση ακυρώσεως θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2014.»

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε:
«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία ‘στροφή’ στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατ΄ αρχήν ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη».
 

Σχόλια