ΣτΕ: Επιδίκασε αποζημίωση ύψους 600.000 σε συγγενείς θύματος από πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις υπ. αριθμ. 1183/2013 και 1184/2013 αποφάσεις του, επικύρωσε την καταβολή ποσού ύψους 600.000 ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στους συγγενείς γιατρού, η οποία έχασε τη ζωή της πριν δώδεκα (12) χρόνια όταν ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έπεσε στη θαλάσσια περιοχή επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, την ώρα που επέστρεφε από την Πάτμο στην Αθήνα, κατά την αεροδιακομιδή ασθενούς.

Η διερεύνηση των συνθηκών πτώσης του ελικοπτέρου έγινε από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων και σύμφωνα με το πόρισμα, η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ οφείλεται στο γεγονός ότι από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου της Μυκόνου δόθηκε στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου δελτίο καιρού προγενέστερο του ισχύοντος με αποτέλεσμα ο καιρός να φαίνεται καλύτερος του επικρατούντος.

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, την οποία επικύρωσε το ΣτΕ, ακόμη και εάν ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας της Μυκόνου δεν είχε λάβει το νεότερο δελτίο καιρού, όταν μίλησε με τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου, έπρεπε να είχε την πρόνοια να επικοινωνήσει εκ νέου μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσει για το «καθοριστικό για την εξέλιξη της πτήσης δελτίο καιρού». Παράλληλα, σύμφωνα με το Εφετείο, αλλά και το σχετικό πόρισμα της ΕΔΑΑΠ, το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ “δεν έτυχε της επιβαλλόμενης μεταχείρισης από τον ελεγκτή του Approach Αθηνών, όπως επιβάλλεται στις πτήσεις αεροδιακομιδής ασθενών και μάλιστα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες”.

Συνεπώς, διαπιστώθηκε ότι συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για να αποζημιώσει τους συγγενείς του θύματος (σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα) λόγω των παραλείψεων και των παράνομων ενεργειών των οργάνων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων της Μυκόνου και της Αθήνας καθώς οι επίμαχες παραλείψεις τελούν σε σχέση αιτιώδους συνάφειας προς το ατύχημα.

Σχόλια