ΣτΕ: Φρένο στην ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κορωπί

0

Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερις βασικές διατάξεις προεδρικού διατάγματος, θέτοντας φρένο στην ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας στο Κορωπί.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του δικαστηρίου, έκρινε ότι το επίμαχο διάταγμα έπρεπε πριν κατατεθεί στο ΣτΕ για επεξεργασία να είχε υποβληθεί σε διαδικασία «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΣΜΠΕ), ειδικά αφού η περιοχή στην οποία είχε προγραμματιστεί να ανεγερθεί Ιππική Ακαδημία εμπίπτει στην Β΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος η ανέγερση των εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας θα γινόταν σε έκταση 94.774 τετραγωνικών μέτρων, όπου προβλεπόταν η ανέγερση στεγασμένου κλειστού στίβου ιππικών αθλημάτων, κερκίδες, συγκρότημα ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόρια, δίκλινα δωμάτια διαμονής ιππέων, κτίριο διοίκησης, χώροι εστίασης τριών επιπέδων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και οχημάτων μεταφοράς ίππων, κολυμβητική δεξαμενή, στάβλοι για 54 ίππους, κτηνιατρική κλινική κ.λπ.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 113/2014 γνωμοδότηση του ΣτΕ, το συγκρότημα της Ιππικής Ακαδημίας «δεν αποτελεί κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων μικρής κλίμακας που προορίζεται να καλύψει τοπικές ανάγκες, αλλά σχέδιο μεγάλης κλίμακας για το οποίο μάλιστα θα απαιτηθούν επιπλέον κυκλοφοριακές συνδέσεις, βιολογικός καθαρισμός κλπ».

Το Ανώτατο Ακυρωτικό έκρινε ως παράνομο το επίμαχο σχέδιο διατάγματος, καθώς το ρυμοτομικό σχέδιο της επίμαχης περιοχής δεν προβλέπει συμβατούς όρους δόμησης, αλλά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια της περιοχής.

Επίσης, το επίμαχο διάταγμα είναι μη νόμιμο, καθώς η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας, εφόσον δεν προβλέπονται σε σχέδιο χρήσεων γης ή πολεοδομικού ή χωροταξικού χαρακτήρα, δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 3046/304/1989 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκε ο Κτιριοδομικός Κανονισμός.
 

Σχόλια