ΣτΕ: Καμία εξαίρεση των στρατιωτικών έργων από τις πολεοδομικές διατάξεις

0

Παράνομη έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την κατασκευή δύο οικιστικών συγκροτημάτων, εντός του στρατοπέδου ΣΑΚΕΤΑ της Πολεμικής Αεροπορίας στη περιοχή του Καρέα Υμηττού, τα οποία προορίζονταν για τις άγαμες και έγγαμες ολιγομελείς οικογένειες των στρατιωτικών.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1347/2014 απόφαση του ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και τους όρους δόμησης.

Το δικαστήριο έκρινε πως τα στρατιωτικά έργα και κατασκευές δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από τις ισχύουσες για όλους πολεοδομικές διατάξεις και τους όρους δόμησης, βάζοντας τέλος σε μια δικαστική εκκρεμότητα ετών που αφορούσε την κατασκευή δυο διαμερισματικών συγκροτημάτων (18 διαμερισμάτων το καθένα) εντός του στρατοπέδου ΣΑΚΕΤΑ της Πολεμικής Αεροπορίας, στη περιοχή του Καρέα Υμηττού.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται η ανέγερση κατοικιών καθώς η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στη β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού και έτσι το Δικαστήριο απαγόρευσε οριστικά την κατασκευή των διαμερισμάτων.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δήμος Βύρωνα και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και ζητούσαν να ακυρωθεί:

1. Η από 27.4.2007 απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την κατασκευή των δυο συγκροτημάτων σε έκταση 1,600 τετραγωνικών μέτρων και

2. Η από 30.10.2006 απόφαση του Διοικητή της υπηρεσίας έργων της Πολεμικής Αεροπορίας, που ενέκρινε τη μελέτη του επίμαχου έργου.

 

Σχόλια