ΣτΕ: Καταργείται και τυπικά η προσωποκράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο

0

Η Ολομέλεια το Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, καταργώντας έτσι και τυπικά το εν λόγω μέτρο.

Εξάλλου, από το 2003 ομόφωνα η Oλομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει κρίνει αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το ΣτΕ κατέληξε στην απόφασή του, κατόπιν ασκήσεως προσφυγής από πολίτη εναντίον του οποίου είχε διαταχθεί προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 684.900 ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Oλομέλειας, το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο συγκρούεται με τα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη, ενώ στην απόφαση γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ της κατάσχεσης και της προσωποκράτησης, καθώς η μεν πρώτη συνιστά άμεση επέμβαση του Δημοσίου στην περιουσία του οφειλέτη προκειμένου να εισπραχθεί το χρέος, ενώ η δεύτερη δεν αποτελεί μέτρο καταναγκασμού επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά επί του ίδιου.

Σχόλια