ΣτΕ: Νόμιμη η θέση σε αργία του δημάρχου Ζαχάρως

0

Νόμιμα τέθηκε σε αργία από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δ. Ελλάδας ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, εξαιτίας της καταδίκης του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, ο Π. Χρονόπουλος το 2008 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση δέκα μηνών, με την ιδιότητα του δημάρχου, το 2003, αποφάσισε να απασχοληθούν παράνομα στο Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών από 15.5.2003 έως 15.11.2004, με σύμβαση μισθώσεως έργου, πολίτες κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας της διοικήσεως. Οι προσληφθέντες δεν διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα.

Ο κ. Χρονόπουλος εξέδωσε χρηματικά εντάλματα ύψους 21.120 ευρώ για την καταβολή της αμοιβής των «παράνομως» προσληφθέντων, αν και γνώριζε ότι οι συμβάσεις δεν είναι νόμιμες, καθώς, πέραν όλων των άλλων, υπήρχαν και αρνητικές εισηγήσεις της υπηρεσίας διαχείρισης του Δήμου και της Ταμειακής Υπηρεσίας του.
Στον τέως δήμαρο καταλογίστηκε το ποσό των 21.120 ευρώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που κατεβλήθη από τον ίδιο πριν τη δίκη του στον Εφετείο.
Το Τριμελές Εφετείο Πατρών έκρινε ότι προκλήθηκε οικονομική βλάβη στον Δήμο Ζαχάρως, συνιστάμενη στην μη νόμιμη καταβολή από τον εν λόγω Δήμο αμοιβής στους συγκεκριμένους παρανόμως προσληφθέντες, οι οποίοι προσπορίσθηκαν έτσι παρανόμως περιουσιακή ωφέλεια.
Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν ασκεί επιρροή στη νομιμότητα της αργίας το γεγονός ότι εξόφλησε το ποσό που του είχε καταλογιστεί.
Ο Π. Χρονόπουλος επανεξελέγη δήμαρχος κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Σχόλια