ΣτΕ: Νόμιμη η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

0

Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση του προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης της περιοχής (Δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Μοσχάτου, Καλλιθέας) και την έγκριση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεών του, καθώς και για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Oι σχετικές μελέτες εκπονήθηκαν με δαπάνες του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, υπό την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 132/2013 γνωμοδότησή του, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου Αγγελικής Θεοφιλοπούλου, αφού ανατρέχει από νομικής σκοπιάς στη διαδρομή της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, διαπιστώνει ότι έχουν επέλθει από τον αρχικό νομοθετικό σχεδιασμό διαδοχικές αλλαγές στους όρους δόμησης της υπό ανάπλασης περιοχής, οι οποίες όμως είναι ήπιες, καθώς αυξάνουν ελάχιστα τους συντελεστές δόμησης, την κάλυψη των οικοπέδων, κ.λπ. κάτι που «δεν συνιστά επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβίωσης των κατοίκων και δεν αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει στο Κράτος την υποχρέωση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που περιλαμβάνει και τα ευπαθή οικοσυστήματα των ακτών».

Παράλληλα, νόμιμη κρίθηκε από τους Συμβούλους της Επικρατείας και τη διάταξη που αναφέρεται στην μετατόπιση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90-100 μέτρα προς τη θάλασσα, την «ταπείνωση της στάθμης της» και την «κάλυψη ή τη γεφύρωσή της κατά τμήματα», καθώς,όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) «δεδομένης της κλίσης της έκτασης της ανάπλασης δεν αναμένεται παρεμπόδιση της οπτικής επαφής των κατοίκων του οικιστικού ιστού με τη θάλασσα».

Σχόλια