ΣτΕ: νόμιμη η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

0

Νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.
 
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό την προεδρεία του Αντιπρόεδρου, Φ. Αρναούτογλου και με εισηγήτρια την Σύμβουλο Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ (απόφαση υπ.αρ. 518/2015) απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής και έκρινε ως συνταγματική, τη διακοπή χρηματοδότησης που επιβλήθηκε το 2013, λόγω της ποινικής διαδικασίας που εκκρεμεί σε βάρος των βουλευτών του κόμματος. Η διακοπή χρηματόδότησης της Χρυσής Αυγής στηρίχθηκε στις διατάξεις του Ν.4203/2013.  

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης “συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, σκοπός του οποίου είναι να αποφευχθεί η παροχή κρατικών πόρων σε πολιτικό κόμμα, καθ΄ όν χρόνο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί τελέσεως εκ μέρους της ηγεσίας του και στα πλαίσια της δράσης αυτού αξιοποίνων πράξεων των άρθρων Α187 και Α187Α του Ποινικού Κώδικα και κατ΄ επέκταση το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης καταχρηστικής χρήσης των πόρων αυτών για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων”.

Σχόλια