ΣτΕ: Νόμιμο το Π.Δ. για τον έλεγχο των διαγνωστικών κέντρων από ιδιώτες

0

Ανοίγει ο δρόμος στους ιδιώτες-επιχειρηματίες για πλήρη έλεγχο των διαγνωστικών κέντρων, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Υγείας για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών, καταργεί τον περιορισμό που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου αυτών των κέντρων να το κατέχουν γιατροί.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ερμηνεύοντας την κοινοτική νομοθεσία και προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου, ότι δεν μπορούν να τεθούν περιορισμοί στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες-επιχειρηματίες για πλήρη έλεγχο των διαγνωστικών κέντρων, ενώ με το ίδιο ΠΔ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι δικαίωμα άδειας λειτουργίας ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, εκτός από φυσικά πρόσωπα (γιατροί, οδοντίατροι) και αστικούς ιατρικούς συνεταιρισμούς, έχουν και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή , που στο σκοπό τους περιλαμβάνεται η παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Επίσης, επιτρέπεται η δημιουργία αλυσίδων εταιρειών υγείας από τον ίδιο επιχειρηματία με την ίδια επωνυμία, αρκεί να υπάρχει διαφορετική άδεια για κάθε υποκατάστημα που εκδίδεται από την οικεία νομαρχία.

Σχόλια