ΣτΕ: Οριστική απόλυση για θυρωρό υπουργείου που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του πειθαρχικού υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών του 2012, που επέβαλε σε θυρωρό την ποινή της οριστικής παύσης για αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία της, καθώς απουσίαζε αδικαιολόγητα για διάστημα ενός και πλέον έτους.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η υπάλληλος σταμάτησε να προσέρχεται στο θυρωρείο υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου του 2010 και τον Μάιο του 2011 κλήθηκε σε απολογία στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ, όπου επικαλέστηκε ιατρικό πιστοποιητικό ξένου νοσοκομείου, σε ανεπίσημη μετάφραση, υποστηρίζοντας ότι εισήλθε σε πολυκλινική του εξωτερικού τον Σεπτέμβριο του 2010, όπου και παρέμεινε μέχρι τέλος του μήνα για θεραπεία.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της επέβαλε ποινή οριστικής παύσης και το Ανώτατο Ακυρωτικό, επικύρωσε την απόφαση αυτή, δεχόμενο ότι δεν αποδεικνύεται ο ισχυρισμός της ότι είχε ζητήσει αναρρωτική άδεια, ενώ έκρινε ότι η ποινή της οριστικής παύσης είναι κατάλληλη λόγω της βεβαιωμένης μεγάλης διάρκειας αδικαιολόγητης απουσίας της υπαλλήλου.

Οι Δικαστές του ΣτΕ όμως, έχουν ακολουθήσει το ίδιο σκεπτικό και σε άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητης απουσίας δημοσίων υπαλλήλων. Για παράδειγμα, σε άλλο θυρωρό υπουργείου, που απουσίαζε επίσης για αρκετούς μήνες από την εργασία του, γιατί βοηθούσε τη γυναίκα του στο καθαριστήριο που διατηρούσε, αλλά και σε εκπαιδευτικό που απουσίασε αδικαιολόγητα για μία σχολική χρονιά από το μουσικό σχολείο όπου είχε διοριστεί, λόγω απόστασης από την οικία του.

Επίσης, επικύρωσε την αποπομπή άλλου υπαλλήλου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που απουσίασε σχεδόν για 22 μήνες το διάστημα 2005-07.
 

Σχόλια