ΣτΕ: Παράνομος ο τρόπος και τα κριτήρια πρόσληψης των αγροφυλάκων

0

Στην επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης, με το οποίο προσδιορίζονταν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγροφυλάκων, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και απεφάνθη ότι είναι παράνομο να καθορίζονται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον υπουργό Εσωτερικών ο τρόπος και τα κριτήρια πρόσληψης και επιλογής των αγροφυλάκων.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της Αγροφυλακής (3585/2007), τα σχετικά κριτήρια «πρέπει να καθορίζονται με διάταγμα και όχι να προσδιορίζονται κάθε φορά με υπουργική απόφαση».

Παράλληλα το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την παράγραφο του σχεδίου Π.Δ., που απαγορεύει στους αγροφύλακες, εάν δεν έχουν άδεια από το διευθυντή τους, να κάνουν διαλέξεις στα σχολεία και στο κοινό επί «υπηρεσιακών θεμάτων», καθώς θεωρήθηκε ότι με τον τρόπο αυτόν «απαγορεύεται υπέρμετρα το δικαίωμα έκφρασης».

Παράλληλα, παράνομες κρίθηκαν οι παράγραφοι του Π.Δ. περί εχεμύθειας των αγροφυλάκων και περί υοχρέωσης δήλωσης μεταβολής της οικογενειακής τους κατάστασης.

Σχόλια