ΣτΕ: Πράσινο φως για τη μεταβίβαση του Αγίου Κοσμά στο ΤΑΙΠΕΔ

0

Με τις υπ’ αρίθμ. 1902-1905/2014 τέσσερις αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έδωσε το πράσινο φως για τη μεταβίβαση του 30% των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής (Μητροπολιτικός πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό ομόφωνα απέρριψε τις αιτήσεις των Δήμων Ελληνικού -Αργυρούπολης και Αλίμου, της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, καθώς και δέκα κατοίκων του Ελληνικού.

Ειδικότερα, με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια και κατά ποσοστό 30%, 5.249.873 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, 529.792 τ.μ., του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και έκταση 4.850 τ.μ. στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά.

Οι δικαστές απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων και των κατοίκων, ως αβάσιμους, καθώς όπως κρίθηκε, οι πράξεις που προσβάλλονται δεν έχουν επενέργειες για τους προσφεύγοντες και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους συμβούλους Επικρατείας.

Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επανέλθουν και πάλι στο ΣτΕ εφόσον εκδοθούν νέες αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με τη μεταβίβαση και το σχεδιασμό των έργων.

Επιπροσθέτως, οι δύο αιτήσεις της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης απορρίφθηκαν, καθώς οι διεκδικήσεις της αποτελούν ιδιωτική διαφορά, που υπάγεται στα πολιτικά δικαστήρια.