ΣτΕ: Πράσινο φως στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση οκτώ δημόσιων φορέων

0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε προσφυγές που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των εν λόγω φορέων.

Το ΣτΕ με έντεκα αποφάσεις του (2179-2189/2014), απέρριψε τις προσφυγές των Σωματείων και εργαζομένων πολιτών στον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ,ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό – Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Κατά πλειοψηφία, οι δικαστές απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των εν λόγω φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ. Ωστόσο, εννέα μέλη του δικαστηρίου μειοψήφσαν υποστηρίζοντας το αντίθετο, ότι δηλαδή, τα Σωματεία δικαιούνται να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα.

Επίσης κατά πλειοψηφία κρίθηκε ότι ούτε οι εργαζόμενοι-πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακυρώσεως τους «θα προσλάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».

Ακόμη, το Ανώτατο Ακυρωτικό έκρινε ότι η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών, ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας κάτι με το οποίο επίσης διαφώνησαν δέκα μέλη.

Διευκρινίζεται ότι από την εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» μεταβιβάστηκαν δικαιώματα για την λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Εγνατία οδός.
 

Σχόλια