ΣτΕ: Προθεσμία δύο μηνών στο Υπ.Οικ. για επαναφορά των μισθών των ενστόλων

0

Προθεσμία δύο μηνών έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο, για να συμμορφωθεί προς την απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που δικαιώνει τους ενστόλους για τη μείωση των αποδοχών τους.

Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια αποφάνθηκε τον Ιανουάριο, ότι οι περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να επιστρέψουν στο καθεστώς του Αυγούστου του 2012, πριν μειωθούν κατά την επιταγή των μνημονιακών νόμων.

Στην επιτροπή είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας.

Η επιτροπή μπορεί να αναγνωρίσει προσωπική ευθύνη προς αποζημίωση σε υπουργό ή όποιον άλλον αρμόδιο κρατικό λειτουργό ή φορέα, κρίνει ότι ευθύνεται για την μη συμμόρφωση.

Σύμφωνα με τους δικαστές «η διοίκηση θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τις δημοσιονομικές συνέπειες της αποφάσεως και τον τρόπο αντιμετωπίσεώς τους, να έχει δε δρομολογήσει τη διαδικασία επιστροφής των αποδοχών που οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του ν. 4093/2012 και εν συνεχεία την αποκατάσταση του μισθολογίου τους».

Ακόμα, κρίθηκε ότι «δεν συνιστά συμμόρφωση της διοικήσεως η αόριστη αναφορά περί αποτιμήσεως του εν γένει δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγεται η εφαρμογή της, ούτε, άλλωστε, η εκδήλωση της σαφούς προθέσεώς της για εφαρμογή της επίμαχης δικαστικής αποφάσεως και η αδιάστικτη αναγνώριση της αντίστοιχης υποχρεώσεώς της. Εξ άλλου τα αναφερόμενα στις απόψεις της Διοικήσεως, με τα οποία επιχειρείται σύνδεση του ζητήματος της συμμορφώσεως προς τις προβλέψεις διαφόρων νομοθετημάτων ή τη διαπραγμάτευση του ίδιου ζητήματος με την λεγόμενη Τρόικα, δεν συνιστούν νόμιμα εμπόδια για την αιτούμενη συμμόρφωση ούτε δικαιολογούν προσωρινή αποχή από αυτήν, ως μη βασιζόμενα σε κάποια συνταγματική διάταξη ή αρχή».
 

Σχόλια