ΣτΕ: Προσφυγή από τις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος (Remote Gambling Association – RGA), η οποία εκπροσωπεί τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου παγκοσμίως, σχετικά με το καθεστώς φορολογίας που υιοθέτησε η Ελληνική Κυβέρνηση για την αγορά διαδικτυακού στοιχήματος. Την προσφυγή συνυπογράφουν οι εταιρείες Betfair, bet365 και William Hill.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση (ΥΑ) του υπουργείο Οικονομικών, οι αδειοδοτημένοι στην ελληνική αγορά πάροχοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών, θα πρέπει να καταβάλλουν φόρους(30% επί των μεικτών κερδών τους)  επί των πραγματοποιηθέντων στην Ελλάδα εσόδων τους αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι την ημερομηνία που θα χορηγηθούν οι άδειες διαδικτυακού στοιχήματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της RGA, στόχος της προσφυγής είναι η ακύρωση της υπουργικής απόφασης (YA) που υπαγορεύει την αναδρομική καταβολή φόρων τόσο επί των ακαθάριστων εσόδων των παρόχων, όσο και επί των κερδών του παίκτη. Παράλληλα,  η RGA υποστηρίζει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις που προτείνονται για τους διαδικτυακούς παρόχους είναι αντισυνταγματικές και μη συμβατές με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που η Ελληνική Κυβέρνηση χορηγεί στον ΟΠΑΠ,  επέκταση για δέκα επιπλέον χρόνια, της υφιστάμενης άδειας του για τη διατήρηση του μονοπωλίου στην offline αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2011, η RGA υπέβαλε δύο ακόμη προσφυγές, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη ψήφιση του Νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς του διαδικτυακού στοιχήματος, εγείροντας ουσιαστικά θέματα λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Σχόλια