ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή ΦΠΑ 23% στους δικηγόρους

0

Να απορριφθεί ως απαράδεκτη η προσφυγή του δικηγόρου Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών του περασμένου Ιουνίου, καθώς και σχετικές διατάξεις του νόμου 3842/2010, που προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές, ζητεί με την εισήγησή της η σύμβουλος Επικρατείας κ. Ε.Νίκα. Η κ. Νίκα υποστηρίζει στην εισήγησή της ότι το μέτρο είναι συνταγματικό και τονίζει, επιπλέον, ότι η αίτηση ακύρωσης πρέπει να απορριφθεί για τυπικούς λόγους, καθώς η προσβαλλόμενη πράξη αποτελεί ερμηνευτική εγκύκλιο που στερείται εκτελεστικού χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα, πάντως, η Σύμβουλος τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης της εν λόγω εγκυκλίου, εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι με τις νέες ρυθμίσεις όλες οι αμοιβές των δικηγόρων επιβαρύνονται με ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών που καταβάλλονται για νομικές υπηρεσίες που παρέχονται με πάγια αντιμισθία. Η κ. Νίκα ειδικότερα εισηγήθηκε να ακυρωθεί η εγκύκλιος αν η ερμηνεία που δίνει για τις νομικές υπηρεσίες με πάγια αντιμισθία είναι δεσμευτική, γιατί, όπως διευκρίνισε “ ως προς το σκέλος αυτό έχει κανονιστικό χαρακτήρα”.
Ο προσφεύγων υποστηρίζει, στην αίτησή του, ότι με τις εν λόγω διατάξεις παραβιάζονται οι αρχές τις ισότητας και της αναλογικότητας που καθιερώνονται από το Σύνταγμα.
Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει ένταση μεταξύ του δικηγορικού κλάδου και της κυβέρνησης με πολυήμερες αποχές των δικηγόρων από τα καθήκοντά της.

Σχόλια