ΣτΕ: Συνταγματικοί οι περιορισμοί σε βάρος των παρακρατούντων ΦΠΑ ή άλλο φόρο

0

Με την υπ αριθμό 2024/2010 απόφασή του, το Β Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική και νόμιμη την νομοθετική πρόβλεψη που δεν επιτρέπει τη λήψη των απαιτούμενων πιστοποιητικών για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, από όσους παρακρατούν και δεν αποδίδουν ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ ή εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά και νοθευμένα τιμολόγια πάνω από το ίδιο ποσό.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει ότι το πνεύμα των νόμων 2523/1997, 2992/2002 και 3296/2004 δεν αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία επαγγελματικής δραστηριότητας και στην συνταγματική αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη.
Συνταγματική κρίθηκε και η ρύθμιση που προβλέπει, στο πλαίσιο των περιορισμών, δέσμευση του 50% των τραπεζικών καταθέσεων, του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων και «των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων». Αντίθετα, δεν μπορούν να δεσμευτούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.
Επίσης κρίθηκε ότι επιτρεπτώς επιβάλλεται η αναδρομική ισχύς (πριν από τις 20.3.2002) των επίμαχων νομοθετικών μέτρων.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε κρίνει τα αντίθετα και ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο.

Σχόλια