Στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

0

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στη βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο οποίος πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με επιπλέον 10 έδρες σε σχέση με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Το πρώτο κόμμα παίρνει τέσσερις έδρες από το δεύτερο και δύο από τα υπόλοιπα, ενώ όπως αναφέρεται στις διατάξεις του εκλογικού νόμου, η πριμοδότηση δεν ισχύει σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.
Η πριμοδότηση θα δίνεται μόνο στη περίπτωση που ο μέσος όρος της εκλογικής τους δύναμης υπερβαίνει το ποσοστό του αυτοτελούς κόμματος.

Ο μέσος όρος υπολογίζεται από τη διαίρεση του ποσοστού του συνασπισμού με τον αριθμό των κομμάτων που το απαρτίζουν. Έτσι, για παράδειγμα, αν δύο κόμματα πήραν 60%, ο μέσος όρος θα είναι 30%. Αν είναι μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό από το μεγαλύτερο κόμμα, τότε μόνο παίρνει την πριμοδότηση.

Ο Άρειος Πάγος είναι αυτός που θα κρίνει τελεσίδικα, το χαρακτηρισμό κάθε κόμματος κατατάσσοντάς το στα συνεργαζόμενα ή τα αυτοτελή κόμματα.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σημαντική είναι αυτή που προβλέπει την υποχρεωτική ποσόστωση κατά το 1/3 της εκπροσώπησης των γυναικών, καθώς είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται κάτι τέτοιο.

Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Ολομέλειας, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ στις επόμενες θα εφαρμοστεί ο ισχύων εκλογικός νόμος.
Ο εκλογικός νόμος θα συζητηθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης δήλωσε πως με το σχέδιο εκλογικού νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, «η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι βαθιά συντηρητική δύναμη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για «σειρά σε κωμικό σίριαλ». Επιπλέον πρόσθεσε: «ξεκίνησε με το ΠΑΣΟΚ που δίνει πριμ 40 έδρες. Συνεχίζει με τη ΝΔ που δίνει 50 έδρες πριμ. Θέλω να δω, πότε θα φθάσουμε να δίνεται σε ένα από τα δύο κόμματα 150 έδρες πριμ».

Σχόλια