Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις

0

Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις, το οποίο κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στο θερινό τμήμα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ενσωματώνει κυρίως τις ρυθμίσεις της Esomar, περιλαμβάνει ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας δημοσκόπησης τις τελευταίες 15 ημέρες προ των εκλογών, ενώ ορίζεται ο αριθμός των 1.000 ατόμων ως μίνιμουμ για τη διαμόρφωση δείγματος δημοσκοπήσεων.

Παράλληλα, η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων από τα ΜΜΕ πρέπει να έχει στοιχεία που να αφορούν την εταιρεία που πραγματοποίησε την έρευνα, ενώ κατά τη διενέργεια των δημοσκοπήσεων οι επιχειρήσεις πρέπει να μεριμνούν ώστε οι ερωτώμενοι να μην επηρεάζονται για τις απαντήσεις τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 30.000 έως 300.000 ευρώ για τους παραβάτες, ενώ υποχρεώνει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να δίνουν προς δημοσίευση τα στοιχεία όλων των ερευνών τους και μία φορά τον χρόνο να αποστέλλουν τα στοιχεία αυτά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σχόλια