Στη Βουλή το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης

0

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης μεταξύ ετερόφυλων προσώπων, κατατέθηκε στη βουλή.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη γονική μέριμνα, ενώ αποσύρθηκε και η πρόταση που έδινε τη δυνατότητα στους δύο συζύγους, εφόσον το επιθυμούν, να έχουν το ίδιο επώνυμο.
Το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, αποκλειστικά μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου, συστήνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο και καταχωρίζεται σε ειδικό ληξιαρχικό βιβλίο, ενώ λύεται είτε με αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη, είτε αυτοδικαίως με γάμο μεταξύ των δύο προσώπων που έχουν συνάψει το Σύμφωνο, ή μεταξύ τού ενός με τρίτο πρόσωπο.
Αναγνωρίζονται τα τέκνα που έχουν αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν ως «γνήσια» τέκνα και εξομοιώνονται απολύτως με τα παιδιά που έχουν αποκτηθεί με γάμο. Επίσης, ρυθμίζονται όλα τα περιουσιακά-κληρονομικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι που είναι εκτός γάμου, ενώ προστατεύονται και τα παιδιά που γεννιόνται στη διάρκεια των συγκεκριμένων συμβιώσεων.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου παρουσίασε ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης: «Γίνεται μια σημαντική τομή» υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις «ριζοσπαστικές».

Σχόλια