Στη δικαιοσύνη ιερέας για εξαπάτηση καρκινοπαθούς

0

Ένας ιερέας και τρία μέλη εκκλησιαστικού συμβουλίου ναού παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι ότι εξαπάτησαν 82χρονο καρκινοπαθή, πείθοντάς τον, λίγες μέρες πριν το θάνατό του, να κάνει «δωρεά», ύψους 500.000 ευρώ, προς το ναό τους.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις διώκονται για κακουργηματική απάτη. Ακόμα ένα άτομο κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απάτη και ψευδορκία μάρτυρα.

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, συγγενικό πρόσωπο του 82χρονου και σύζυγος ενός εκ των κατηγορούμενων-μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου ναού της δυτικής Θεσσαλονίκης, έφερε τον ηλικιωμένο σε επαφή με τον ιερέα, προκειμένου να προσφέρει μικρή οικονομική ενίσχυση στην εκκλησία.

Η παραπάνω συνάντηση έγινε εννέα μέρες πριν πεθάνει ο 82χρονος -το Σεπτέμβριο του 2002-, σε μια περίοδο που η υγεία του θύματος πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ηλικιωμένος δεν είχε πνευματική διαύγεια και η φαρμακευτική αγωγή, στην οποία υποβαλλόταν, του προκαλούσε ψυχικές και πνευματικές διαταραχές.

Τελικά, συνοδευόμενος και υποβασταζόμενος από τον ιερέα, ο 82χρονος επισκέφθηκε τραπεζικό υποκατάστημα, κάνοντας ανάληψη μισού εκατομμυρίου ευρώ από το λογαριασμό του -ποσό που προερχόταν από αποταμιεύσεις-, το οποίο κατάθεσε στη συνέχεια σε λογαριασμό που διατηρούσε ο ναός στην ίδια τράπεζα.

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν ετοιμάσει ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο το θύμα εμφανιζόταν σαν δωρητής.

Στη δικαιοσύνη κατέθεσε μήνυση η σύζυγος του θανόντος.

Σχόλια