Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος

0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει σύμφωνα με τον υπουργό ευεργετικές ρυθμίσεις για τα 2/3 περίπου των καταδικασθέντων για ναρκωτικά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι με τα νέα μέτρα: “ Όλοι οι κρατούμενοι και οι καταδικασθέντες γενικώς, για διάπραξη πλημμελημάτων, απολύονται ή απαλλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Για αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής.

Προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής της μέχρι πέντε έτη ποινής φυλάκισης για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει και για υποθέσεις διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, που έχουν καταδικαστεί με ποινές μέχρι πέντε χρόνια.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, η οποία ειδικώς για τις περιπτώσεις αυτές αποφυλάκισης ορίζεται σε τρία ευρώ για κάθε ημέρα υπολειπόμενης ποινής, τότε το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς σε ένα ευρώ την ημέρα.

Στις κοινές διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους, υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών γενικώς, εφόσον εκτίσουν 3/5 της ποινής τους αντί των 4/5 που ισχύει έως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για αυτούς, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για εμπορία ναρκωτικών κατ επάγγελμα και ιδιαίτερα όσοι εμπορεύτηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών”.