Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις μελέτες των δημοσίων έργων

0

Το νομοσχέδιο για τις μελέτες των δημοσίων έργων που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στη Βουλή, έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θεσμική κατοχύρωση μιας διαδικασίας που βελτιστοποιεί την ποιότητα των μελετών, αφού σύμφωνα με το νέο νόμο επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια η πραγματικά καλύτερη μελέτη. Παράλληλα, ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία το κοινοτικό δίκαιο συμπεριλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας 2004/18/ΕΚ.

Δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την παραγωγή των έργων και των μελετών και γίνεται πλήρης κωδικοποίηση. Με το νέο νόμο δεν χρειάζεται πλέον να ανατρέξει κανείς σε κανένα άλλο νομοθέτημα περί μελετών ή παροχής υπηρεσιών σχετικά με τα έργα. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα για το μητρώο μελετητών αλλά ακόμα και χωρίς αυτό μπορεί να λειτουργήσει ο νόμος.

Τέλος, προβλέπεται η απαλλαγή από τη γραφειοκρατία της εξασφάλισης δεκάδων δικαιολογητικών και στοιχείων, η συμπερίληψη ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης των μελετών και συναφών υπηρεσιών σε ένα νομοθέτημα και τέλος η παρουσίαση ολοκληρωμένων διατάξεων για την εκπόνηση των μελετών, οι οποίες είναι λεπτομερείς και άμεσα εφαρμόσιμες.

Σχόλια