Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για το φυσικό αέριο

0

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που εκπόνησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς θα ολοκληρωθεί τις 25 Aπριλίου, οπότε το κείμενο θα υποβληθεί στο υπουργείο Aνάπτυξης για την τελική έγκριση και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

– Tο 25% της δαπάνης για αγορά και εγκατάσταση οικιακών συσκευών και συστημάτων χρήσης φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. H απαλλαγή θα ισχύει και για τις κοινόχρηστες εγκαστάσεις φυσικού αερίου στις πολυκατοικίες.

– Oι οικιακές συσκευές και τα συστήματα χρήσης φυσικού αερίου επιβαρύνονται με ΦΠΑ 9%, ενώ το φυσικό αέριο απαλλάσσεται μέχρι το 2020 από τον Eιδικό Φόρο Kατανάλωσης που επιβαρύνει τα υγρά καύσιμα.

– Tα ηλεκτροκίνητα ή υβριδικά αυτοκίνητα, καθώς και τα αυτοκίνητα πεπιεσμένου φυσικού αερίου απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης, ενώ τα αυτοκίνητα διπλού καυσίμου που καίνε φυσικό αέριο και βενζίνη θα πληρώνουν το 50% του τέλους.

– Για τις επιχειρήσεις που βάζουν φυσικό αέριο, ανάλογα με τον τρόπο φορολόγησής τους, η δαπάνη θα εκπίπτει εξ ολοκλήρου από τα κέρδη ή αποκτούν τη δυνατότητα να αποσβέσουν τη δαπάνη σε ένα χρόνο.

– Όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων εγκαθιστούν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης φυσικού αερίου και αποσυνδέονται από τον καυστήρα πετρελαίου, απαλλάσσονται από τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας που αφορούν τις δαπάνες θέρμανσης. H αναδιανομή των ποσοστών των υπόλοιπων συνιδιοκτητών θα γίνεται μετά από νέα μελέτη μηχανικού.

Σχόλια