spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΣτη Βουλή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)

Στη Βουλή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)

Ενημέρωση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης-Δημόσιας Τάξης-Δικαιοσύνης και Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι οποίες συνεδρίασαν υπό την προεδρία της κ. Σοφίας Βούλτεψη, ως Προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής.

Τους βουλευτές μέλη των Επιτροπών ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, αναφερόμενος στα διδάγματα και τις προκλήσεις από τη νομολογία του Δικαστηρίου σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων.

Στη συνεδρίαση παρέστη επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο οποίος εξήρε τον ρόλο του Δικαστηρίου ως «θεματοφύλακα των θεμελιωδών, ευρωπαϊκών, θεσμικών αλλά και πολιτιστικών αξιών της δυτικής δημοκρατίας».

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, η προεδρεύουσα κ. Σοφία Βούλτεψη, αφού αναφέρθηκε στον ενημερωτικό και παιδευτικό χαρακτήρα των συνεδριάσεων της Βουλής, οι οποίες είναι δημόσιες, τόνισε ότι «το trafficking είναι ένα κρυφό έγκλημα από τη φύση του, υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην εύρεση ιχνών αυτού του εγκλήματος, γι’ αυτό και η αστυνομία εμφανίζεται να έχει λίγες εξιχνιάσεις», επισημαίνοντας πως «στην πραγματικότητα απαιτούνται χιλιάδες εργατοώρες για να αποκαλυφθεί ένα κύκλωμα». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων σχετίζεται σε πολλά σημεία με το μεταναστευτικό, αποτελεί δε απολύτως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σισιλιάνος ανέφερε ότι «οι αποφάσεις του Δικαστηρίου έδωσαν ώθηση στην πρόβλεψη διεθνών κανόνων» για το «δυσχερές και δύσβατο αυτό ζήτημα», επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί και από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και από το Ενωσιακό Νομικό Πλαίσιο», σημείωσε δε την «επιτυχή παρέμβαση του Κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης του νομικού πλαισίου με την ψήφιση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα» (άρ.323Α). Ο κ. Σισιλιάνος υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί η καταστολή» αλλά «πρέπει να υπάρχει και προληπτική δράση σε διάφορα επίπεδα» εξαίροντας στον τομέα αυτόν τη δράση του Εθνικού Εισηγητή του Υπουργείου Εξωτερικών για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, κ. Μοσκώφ. Ανέδειξε δε, επίσης, τη σημασία της συνέργειας των τοπικών αρχών και κοινωνιών και την αναγκαιότητα  «αλλαγής της νοοτροπίας, σε μια λογική μηδενικής ανοχής απέναντι στο φαινόμενο».

Ο Εθνικός Εισηγητής κ. Ηρακλής Μοσκώφ, στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι «το έγκλημα αυτό δεν αφορά μόνο τις διωκτικές αρχές, αλλά απαιτεί τη συστράτευση όλης της κοινωνίας», ανέφερε ότι η χώρα μας έχει αφιερώσει την επερχόμενη Προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Μάιος-Νοέμβριος 2020) στα Δικαιώματα των Παιδιών, με δύο άξονες, αφενός την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σχολείο και αφετέρου την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ακολούθησα δε παρεμβάσεις και ερωτήσεις των βουλευτών κ.κ. Ραλλίας Χρηστίδου, Γεωργίου Κώτσηρα, Χρήστου Γιαννούλη, Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, Αλέξανδρου-Χρήστου Αυλωνίτη, Κωνσταντίνου Χήτα, Αγγελικής Αδαμοπούλου, Άγγελου Τσιγκρή, Γεωργίου Ψυχογιού, στις οποίες απάντησαν ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ και οι εισηγητές.

Lawjobs