Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις».
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου ρυθμίζονται τα εξής θέματα:
ΜΕΡΟΣ Α΄ – ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Άρθρο 1 – Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι η αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου με φόρο επί των συναλλαγών που θα είναι προβλέψιμος και διαφανής.
Άρθρο 2 – Αντικείμενο
Με τις διατάξεις του παρόντος νόμου:
α) καθιερώνεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ως ενιαίος φόρος επί των συναλλαγών
εκείνων που απαριθμούνται περιοριστικά στο παρόν, ο οποίος δηλώνεται και αποδίδεται
ψηφιακά,
β) προσδιορίζονται οι συμβάσεις και συναλλαγές, επί των οποίων επιβάλλεται το Ψηφιακό
Τέλος Συναλλαγής, οι συντελεστές αυτού ανά κατηγορία υποκείμενων συναλλαγών, το
πρόσωπο που είναι υποκείμενο του φόρου, o υπόχρεος για την απόδοσή του και το πρόσωπο
που βαρύνεται οικονομικά με τον φόρο, οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις από τον φόρο, ο
χρόνος γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης, καθώς και η διαδικασία δήλωσης και
απόδοσης του φόρου,
γ) καταργείται το από 28.7.1931 π.δ. «Περί κώδικος των νόμων περί τελών χαρτοσήμου» (Α΄ 239), καθώς και όλες οι ειδικότερες διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή τέλους
χαρτοσήμου σε διάφορες συναλλαγές, και καταργείται στο εξής το τέλος χαρτοσήμου, και
δ) εισάγονται τροποποιήσεις του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α΄ 248).
Στο ΜΕΡΟΣ Γ του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται:
1.α. Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και χωρίς να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, τα ακίνητα που βρίσκονται στις:
– οριζόμενες στην ΚΥΑ 17143/11.9.2023 περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως και την 11η Σεπτεμβρίου 2023.
- περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας, οι οποίες δεν προσδιορίζονται στην ανωτέρω κ.υ.α.
β. Ισχύει, για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση παράτασης της προαναφερόμενης ειδικής κατάστασης.
γ. Διευρύνεται και για το έτος 2024, η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα ακίνητα που βρίσκονται στις αναφερόμενες περιοχές. (άρθρα 34 & 35)
- α. Προστίθεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) περίπτωση απαλλαγής από το τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Ειδικότερα ορίζεται ότι για την δωρεάν παραχώρηση ακινήτων ξένων κρατών (μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), πρεσβειών ή προξενείων σε ν.π.ι.δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία χορηγούν τίτλους ή πιστοποιητικά ξένης γλώσσας που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, για την εκπλήρωση του μορφωτικού και πολιτιστικού τους σκοπού, δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τον παραχωρούντα.
β. Τα προαναφερόμενα ακίνητα απαλλάσσονται και από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α..
(άρθρο 36)
- Αυξάνεται (από 17.000 ευρώ που ισχύει σε 20.000 χιλιάδες ευρώ) το ανώτατο όριο της Λιανικής Τιμής Πώλησης Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) των οχημάτων που παραχωρούνται σε εργαζόμενους, εταίρους ή μετόχους, αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν κατά τον συνυπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος. (άρθρο 37)
-
Διευρύνονται τα υποκείμενα φόρου (νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) των οποίων οι δωρεές σε χρήμα ή σε είδος προς το Ελληνικό Δημόσιο εκπίπτουν ως δαπάνες για τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. (άρθρο 38)
-
α.Προβλέπεται για το έτος 2025 και εφεξής (ανάλογη ρύθμιση ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2024):
-
η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία
-
η επιστροφή του αναφερόμενου ΕΦΚ, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
β. Προβλέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, ειδικό καθεστώς για το ποσό επιστροφής του ανωτέρω ΕΦΚ (ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, μη υποκείμενο σε οποιαδήποτε κράτηση, μη συμψηφιζόμενο με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, εξαιρούμενο των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα κ.λπ.). (άρθρο 39)
- Ορίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ως αρμόδια στην Ελλάδα αρχή για τους σκοπούς:
α. της Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη διοικητική συνεργασία, την καταπολέμηση της απάτης και την είσπραξη απαιτήσεων στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας και
β. του Πρωτοκόλλου για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας και την αμοιβαία συνδρομή για την είσπραξη απαιτήσεων σχετικών με φόρους και δασμούς της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας αφενός και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας αφετέρου.
(άρθρα 40 & 41)
- Αναστέλλεται εκ νέου και για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, η ισχύς της διάταξης της περ. γ’ της παρ. 6 της υποπαρ. Α.2 της παρ. Α, του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, ως προς τις προϋποθέσεις πιστοποίησης από ανεξάρτητο εκτιμητή και παροχής εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας, για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
(άρθρο 42) -
α. Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024), σχετικά με τους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.) και τις σχετικές κυρώσεις.
Ειδικότερα:
- Προστίθεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ ή να προβαίνει σε απενεργοποίησή του και η παραβίαση, παραποίηση ή επέμβαση με οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία του Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.