Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με στόχο την εξυγίανση της Δικαιοσύνης

0

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρουσιάστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, και ο απερχόμενος αντεισαγγελέας Εφετών, Σωτήρης Μπάγιας, με θέμα προτάσεις για την εξυγίανση της Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται προσχέδιο νόμου για την πάταξη των εγκλημάτων κατά του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός εισηγείται τη διεύρυνση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης που προβλέπεται για όσους συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις τρομοκρατίας, ώστε να αφορά πλέον και την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου. Επιπλέον, εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών που θα επιβάλλονται σε κρατικούς λειτουργούς που εμπλέκονται σε απάτες και εγκλήματα κατά του Δημοσίου, με την πρόταση του κ. Καστανίδη να είναι η επιβολή ακόμη και δήμευσης της περιουσίας τους. Ειδικά για την περίπτωση συμμετοχής υπουργών σε off shore εταιρείες, προτείνεται η έκπτωση από το υπουργικό αξίωμα.
Από την πλευρά του, ο Αντεισαγγελέας Εφετών, Σωτήρης Μπάγιας, εστίασε στην ανάγκη αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, προτείνοντας μια “ευρείας έκτασης αποποινικοποίηση”, αντικατάσταση, δηλαδή, των ποινικών διώξεων με διοικητικές κυρώσεις, για διάφορες παραβατικές συμπεριφορές. “Από τις 250.000 ποινικές υποθέσεις που ανοίχτηκαν το 2009 στην Εισαγγελία Αθηνών, μονάχα οι 40.000 ήσαν άξιες λόγου και ποινικής καταστολής, ενώ από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε πως μονάχα το 15% των υποθέσεων αφορούν ουσιαστικά εγκληματικά αδικήματα”, επεσήμανε σχετικά ο κ. Μπάγιας.
Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας Εφετών τάχθηκε κατά της επιφόρτισης δικαστικών λειτουργών με διοικητικά καθήκοντα και πρότεινε να ανατεθεί στο Κοινοβούλιο η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπό την προϋπόθεση ότι θα απαιτείται ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της διαφθοράς στον χώρο της δικαιοσύνης, ο κ. Μπάγιας πρότεινε την κατάργηση του οικονομικού απορρήτου για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους συγγενείς τους και εισηγήθηκε τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής με ελεγκτικές αρμοδιότητες, με δυνατότητα δέσμευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου που τελεί σε αναντιστοιχία με τα δηλούμενα εισοδήματά τους.
Ο αντεισαγγελέας Εφετών, τέλος, τάχθηκε κατά της χρήσης της μετάθεσης ως πειθαρχικού μέτρου. “Αν κάποιος παραβαίνει τα καθήκοντά του να διωχθεί πειθαρχικώς, αλλά όχι με μετάθεση – και ας υπάρχει ένα δευτεροβάθμιο αναιρετικό όργανο για να εξετάσει την ακυρωτική του προσφυγή”, τόνισε σχετικά.

Σχόλια