Στην κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θέτει το ΣτΕ τον νόμο Σουφλιά για την εκτροπή του Αχελώου

0

Στη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατέφυγε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο χρονίζον νομικό ζήτημα του έργου εκτροπής του Αχελώου.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έθεσε σειρά προδικαστικών ερωτημάτων προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας από το τελευταίο να κρίνει αν ο νόμος Σουφλιά σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων εναρμονίζεται με το κοινοτικό δίκαιο. Ο νόμος αυτός αποτέλεσε τη βάση για να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της εκτροπής και να «ξεπαγώσουν» οι εργασίες, που είχαν ανασταλεί με παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ.
Αφορμή για τη νέα αυτή εξέλιξη αποτέλεσαν οι προσφυγές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, των δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχων και Οινιάδων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και οικολογικών οργανώσεων, που ζητούν ενώπιον του ΣτΕ να ακυρωθεί ο νόμος Σουφλιά και η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για αποπεράτωση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Συκιάς.

Σχόλια