Στην Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς

0

Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την πάταξη της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για πάταξη της δωροδοκίας και της δωροληψίας, τόσο στις ιδιωτικές σχέσεις, όσο και μεταξύ ιδιωτών και βουλευτών , δικαστών, νομάρχων, δημάρχων κ.τ.λ., οι οποίοι και βρίσκονται στο «στόχαστρο» του νομοσχεδίου, με απώτερο στόχο την εξαφάνιση του φαινομένου των «πελατειακών σχέσεων».

Ειδικότερα, η απόπειρα δωροδοκίας και παροχής ανταλλαγμάτων σε βουλευτές από ιδιώτες και στελέχη επιχειρήσεων, προκειμένου να απόσχουν από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ή προκειμένου να ψηφίσουν με τρόπο που τους υποδεικνύεται, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε χρόνια και με χρηματική ποινή.

Τις ίδιες ποινές αντιμετωπίζει και ο βουλευτής ο οποίος αποδέχεται το «δώρο» ή άλλα ανταλλάγματα, ενώ θεμελιώνεται το αδίκημα της « προσφοράς για άσκηση επιρροής», το οποίο θα τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες ως πέντε χρόνια.

Σχόλια