Στην ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση της “Δράσης” για το χρόνο προβολής των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών

0

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε η αίτηση του κόμματος “Δράση” του Στέφανου Μάνου για ακύρωση των αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών για το χρόνο προβολής των κομμάτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.

Η αίτηση του Στέφανου Μάνου στην Ολομέλεια θα συζητηθεί μετά την 15η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, για την κατανομή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου στα κόμματα είναι νόμιμες.

Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι είναι ανεκτές οι διαφοροποιήσεις στον τηλεοπτικό χρόνο που δίνεται για κάθε κόμμα. Δύο από τα επτά μέλη του ΣτΕ υποστήριξαν το αντίθετο.

Επίσης, κρίθηκε ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική και κοινοτική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, αλλά ούτε το πρόσθετο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Ρώμης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, με την νομοθετική απαγόρευση αγοράς διαφημιστικού χρόνου από τα κόμματα για την μετάδοση μηνυμάτων.

Μειοψήφησαν δύο από τα επτά μέλη του δικαστηρίου, τα οποία επιπρόσθετα προτείνουν να σταλούν και προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.