Στις 15/1 εκδικάζεται η αίτηση κατά των νέων τελών κυκλοφορίας

0

Στην πρώτη δικάσιμο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει καθοριστεί για τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου θα εκδικαστεί η αίτηση του ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και δύο οδηγών Ι.Χ. κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τα νέα, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Ο πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, Παναγιώτης Πικραμμένος όρισε εισηγητή για την υπόθεση τον σύμβουλο Επικρατείας Ι. Γράβαρη. Η ταχύτατη εκδίκαση της υπόθεσης είναι ανάλογη της σοβαρότητάς της και της σημασίας που αποδίδει σε αυτή το ΣτΕ, καθώς η Θέμιδα –στην υψηλότερη βαθμίδα της– καλείται να κρίνει αν θα επιστραφούν ή όχι τα, πολλαπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χρήματα που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν οι οδηγοί προκειμένου να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους.
Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τα τέλη κυκλοφορίας είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Όπως επισημαίνεται, τα τέλη έπρεπε να στηριχθούν σε διάταξη νόμου και όχι σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ακόμα υπογραμμίζεται ότι ο χαρακτηρισμός «περιβαλλοντικά τέλη» για την πρόσθετη επιβάρυνση που επωμίστηκαν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν συνοδεύτηκε από θέσπιση πραγματικών περιβαλλοντικών κριτηρίων (π.χ. να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη καταλύτη ή η κατάσταση του οχήματος), ενώ παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, αφού το μέτρο πλήττει κυρίως τους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων, που είναι ως επί το πλείστον πολίτες μειωμένων εισοδημάτων. Ειδική μνεία γίνεται και στη ζημία που υφίσταται το εμπόριο μεταχειρισμένων οχημάτων, ιδίως μεγάλου κυβισμού. Τέλος, τονίζεται ότι δεν προηγήθηκε της επιβολής των περιβαλλοντικών τελών η προβλεπόμενη από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία «Στρατηγική Περιβαλλοντικής Εκτίμησης».
Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ καλεί κάθε πολίτη ή νομικό που μπορεί να υποστηρίξει την αίτηση και να παράσχει υποδείξεις νομικής φύσεως, να έρθει σε επαφή με την καταναλωτική οργάνωση.

Σχόλια