Στο ΑΕΔ η τελική κρίση για το πλαφόν στο εφάπαξ ?

0

Αν η Oλομέλεια του ΣτΕ υιοθετήσει την εισήγηση υπέρ της συνταγματικότητας του πλαφόν στο εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚO και των τραπεζών της συμβούλου Επικρατείας κ. Ειρήνης Σαρπ (όπως έκρινε ομόφωνα και το Α΄ Τμήμα) θα έρθει σε απόλυτη σύγκρουση με ανάλογη απόφαση της Oλομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έχει καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο, οπότε η επίλυση του ζητήματος θα εναποτεθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, του οποίου η κρίση θα είναι η οριστική.

Η Oλομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 17/2005 απόφασή της έκρινε ομόφωνα ότι η επιβολή ανωτάτου ορίου στο εφάπαξ -όπως ορίζει ο Ν. 2084/1992- προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας και στην υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων. Το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού καταβάλλεται από κεφάλαιο που σχηματίζεται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ δεν συγκρούεται με το Σύνταγμα, ούτε έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Και αυτό γιατί το ασφαλιστικό κεφάλαιο των Ταμείων δεν σχηματίζεται αποκλειστικά, ή έστω κατά κύριο λόγο, από τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και με την ουσιαστική συμβολή των εργοδοτικών εισφορών.

Το όλο θέμα παραπέμφθηκε από το Α΄ Τμήμα στην Oλομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον της οποίας η κ. Ειρήνη Σαρπ θα ταχθεί την ερχόμενη Παρασκευή υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αν μειωθεί το ύψος του εφάπαξ.

Σχόλια