Στο ΔΕΚ η Ελλάδα για δύο χωματερές στην Κρήτη

0

Την απόφασή της να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για την αδυναμία της να καθαρίσει τις δύο παράνομες χωματερές του Κουρουπητού και του Μεσομουρίου, στην Κρήτη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα ημερήσιο πρόστιμο 20.000 ευρώ για τις εν λόγω παραβάσεις στην Κρήτη. Το Δικαστήριο είχε διατάξει το κλείσιμο της χωματερής στις εκβολές του Κουρουπητού και η Ελλάδα είχε καταβάλλει πρόστιμο ύψους 4,72 εκατ. ευρώ πριν θεωρηθεί από την Επιτροπή ότι η χωματερή είχε όντως κλείσει το Φεβρουάριο 2001.

Η Επιτροπή στη χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι για την επικάλυψή της χωματερής του Κουρουπητού χρησιμοποιήθηκε χώμα, το οποίο όμως παρασύρθηκε από τις βροχές, ενώ εξακολουθεί η καύση αποβλήτων εντός της χωματερής, κάτι που ενδεχομένως συνεπάγεται τοξικές εκπομπές.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μεσομουρίου, τον αποθηκευτικό χώρο όπου μεταφέρονται εδώ και καιρό τα απόβλητα, εν αναμονή της κατασκευής μονίμων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Κορακιά του νομού Χανίων, η Επιτροπή αναφέρει πως έχει πλέον καταστεί παράνομη χωματερή. Και αυτό διότι τα δεματοποιημένα απόβλητα έχουν διαρραγεί και έχουν μετρηθεί υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου, ενώ τα εκκρέοντα υγρά από το χώρο, καταλήγουν σε χαράδρα η οποία οδηγεί στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα πρώτη προειδοποιητική επιστολή για τους χώρους αυτούς τον Απρίλιο του 2004, και τον Μάρτιο του 2005 απέστειλε τη δεύτερη και τελευταία προειδοποίηση.

Σχόλια