Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η υφαλοκρηπίδα

0

Θέμα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, έθεσε ο υπουργός εθνικής άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο έλληνας υπουργός ερωτηθείς για το αν ο ίδιος φοβάται ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των δύο χωρών και απαντώντας σε ερώτηση αν στόχος με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τονίζει ότι «αυτός είναι ο στόχος. Μπορεί να μην προκύψει κάτι που θα ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει πια να λύσουμε το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική θέση περί λύσης πακέτο στα ζητήματα του Αιγαίου, ο Σπηλιωτόπουλος επισημαίνει ότι «η λύση πακέτο μπορεί να γίνει μόνο με την επίλυση των προβλημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο. Αν έχουμε διαφορές με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορούμε να τις λύσουμε ή με διμερείς συνομιλίες ή με την προσφυγή στη Χάγη. Το διεθνές δίκαιο είναι εγγύηση για κάθε χώρα, αλλά ιδιαίτερα για τις μικρές χώρες. Αυτό μπορεί να μην ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ, τη Γερμανία τη Γαλλία, ακόμη και την Κίνα, αλλά για μας είναι στοιχείο ασφάλειας».