Στο ΕΔΑΔ η Ελλάδα λόγω συμβασιούχων

0

Στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα καθίσει το επόμενο διάστημα η Ελλάδα, εξαιτίας της άρνησής της να εφαρμόσει προσωρινές δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση το 2004 προσπάθησε να βάλει φρένο στις δεκάδες προσφυγές, αλλά και δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνονταν συμβασιούχοι. Η ρύθμιση έδινε το δικαίωμα στο Δημόσιο να μη συμμορφώνεται αναγκαστικά σε προσωρινές διαταγές ή αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που εκδίδουν τα δικαστήρια.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση «αφήνει περιθώρια για άπειρες χρήσεις από πλευράς Δημοσίου», αναφέρουν νομικοί. Έτσι πολίτες που έχουν διαφορές με φορείς του Δημοσίου μπορεί να δικαιωθούν ακόμη και σε επίπεδο Εφετείου, αλλά οι φορείς έχουν τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να αρνηθούν την καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Το ΕΔΑΔ αναμένεται να επιληφθεί μετά την υποβολή προσφυγής με την οποία καταγγέλλεται πως με τη ρύθμιση του 2004 όχι μόνον παραβιάζονται οι διατάξεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, αλλά παράλληλα εισάγεται εις βάρος των Ελλήνων πολιτών δυσμενής διάκριση έναντι των πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ, όσο και εν γένει άλλων κρατών.

Η διάκριση για την οποία γίνεται λόγος στην προσφυγή αφορά τη ρητή πρόβλεψη της επίμαχης νομοθετικής διάταξης όπου όλες οι αποφάσεις δικαστηρίων του εξωτερικού κατά του Δημοσίου και των διαφόρων φορέων του εξακολουθούν να είναι εκτελεστές, σε αντίθεση με τις αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων.

Σχόλια