Στο Ελεγκτικό Συνέδριο σήμερα η υπόθεση των 34 συμβασιούχων του δήμου Κρωπίας

0

Μεγάλο νομικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η σημερινή συζήτηση της υπόθεσης των 34 συμβασιούχων του δήμου Κρωπίας στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς για αυτή έχουν κατατεθεί δύο αντίθετες εισηγήσεις.
Από τη μία πλευρά, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας Γ. Σχοινιωτάκης θα ταχθεί υπέρ της αλλαγής της νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να είναι δυνατή η έγκριση των χρηματικών ενταλμάτων για την πληρωμή των συμβασιούχων του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος θα υποστηρίξει ότι αρμόδια για να κρίνουν τις υποθέσεις των συμβασιούχων είναι τα πολιτικά δικαστήρια και πως το Ελεγκτικό Συνέδριο δεσμεύεται από τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων αυτών.
Από την άλλη, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ελένη Λυκεσά θα αναπτύξει την ακριβώς αντίθεση άποψη, κρίνοντας ότι, μετά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (γνωστό ως «Διάταγμα Παυλόπουλου») για τους συμβασιούχους, μόνο αρμόδιο δικαστήριο για να κρίνει τις συμβάσεις τους είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επιπλέον, η κ. Λυκεσά θα υποστηρίξει πως τυχόν αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων επί υποθέσεων συμβασιούχων, θα είναι ανυπόστατες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε αποφανθεί το 2006 ότι, μετά το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα, τα πολιτικά δικαστήρια στερούνται της δικαιοδοσίας να επιλύουν υποθέσεις των συμβασιούχων και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων που έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους.

Σχόλια