Στο φως μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

0

Η Ασφάλεια Αλεξάνδρειας Ημαθίας απεκάλυψε μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με κατασχέσεις εκατοντάδων αντικειμένων, που χρονολογούνται από την Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Παράλληλα προχώρησε στη σύλληψη 70χρονου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί Αρχαιοτήτων και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και παραπέμπεται στη δικαιοσύνη.

Ο 70χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας των αστυνομικών αρχών σε κατάστημα που διατηρούσε, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ συσκευές κινητών τηλεφώνων, την κατοχή των οποίων αδυνατούσε να δικαιολογήσει, καθώς επίσης πλήθος νομισμάτων διαφόρων χρονολογιών, περιόδων και τύπου.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω αντικείμενα: εκατοντάδες χάλκινα νομίσματα Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών, Βυζαντινών και Οθωμανικών χρόνων, 40 χάλκινα νομίσματα Μακεδόνων Βασιλέων (Αλεξάνδρου-Φιλίππου και Αντιγόνου Γονατά), ένα βυζαντινό σκυφωτό, δυο επάργυρα χάλκινα νομίσματα Οθωμανικών χρόνων, ένα ακέραιο χάλκινο δακτυλίδι, μια σφενδόνη ενός δακτυλιδιού, ένα χάλκινο κουμπί, 13 μικρά χάλκινα εξαρτήματα από πόρτες, και πολλά άλλα αντικείμενα.

Τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στην ΙΖ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, ενώ θα ακολουθήσει λεπτομερής προσδιορισμός του είδους και της αρχαιολογικής αξίας των ανευρεθέντων νομισμάτων και αντικειμένων από την αρμόδια Επιτροπή του Νομισματικού Μουσείου.

Σχόλια