Στο πλευρό των δικαστικών τα κόμματα

0

Ξεκίνησε η συζήτηση στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και για την τροπολογία για το αυτοδιοίκητο στη Δικαιοσύνη.
Ο ΛΑΟΣ, που είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που είχε επιφυλαχθεί, με θετικές εν γένει κρίσεις, δήλωσαν πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, καταφερόμενοι κατά της πρωτοβουλίας του υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη να φέρει την προαναφερθείσα τροπολογία μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την τοποθέτηση των εκπροσώπων του δικαστικού κόσμου. Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Στις επιθέσεις ο κ. Χατζηγάκης απάντησε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «υποκρισία» και επισημαίνοντας πως το αυτοδιοίκητο είχε αμφισβητηθεί ήδη από την εποχή της καθιέρωσής του, το 1993.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, σημείωσε πως «σε εποχές όπου η Δικαιοσύνη βάλλεται αδίκως, η κυβέρνηση έρχεται, με μια σειρά νομοθετημάτων, να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος και την αξιοπιστία των δικαστικών λειτουργών της χώρας».
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπαγεωργίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «απαράδεκτη και κατεδαφιστική για τη Δικαιοσύνη τροπολογία, η οποία επισκιάζει το νομοσχέδιο, του οποίου τις διατάξεις βλέπουμε με συμπάθεια. Καταψηφίζουμε επί της αρχής. Δεν είναι δυνατόν, την ίδια στιγμή που λέμε ότι θα αναμορφώσουμε τη Δικαιοσύνη, να την ποδηγετούμε στον ίδιο νόμο».
Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας διέκρινε «αντιδραστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Σχολής Δικαστών, με στόχο την ουσιαστική χειραγώγηση του φρονήματος και της συνείδησης, ιδιαίτερα των νέων δικαστών».
Για «Ιουλιανό πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη με μια κουτοπόνηρη τροπολογία» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Φέρνετε τροπολογία που ούτε οι βουλευτές σας ήξεραν, δεν γνώριζε κανείς» σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος από το ΛΑΟΣ. «Επί Σημίτη μας έλεγαν να πάμε τα στοιχεία στον εισαγγελέα, ενώ εσείς αλλάζετε τον εισαγγελέα. Σήμερα καταψηφίζουμε, γιατί μας αναγκάζετε. Δεν μπορεί να γινόμαστε παίχτες ενός παιχνιδιού, του οποίου η διαδικασία γίνεται στο παρασκήνιο» ανέφερε.
«Ούτε αιφνιδιαστικά κατατέθηκε η τροπολογία ούτε ενόψει κάποιας συγκυρίας» αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Πριν από ένα μήνα, σε ερώτηση συναδέλφου, απάντησα, χωρίς να κρύβομαι, ότι σκέφτομαι να αλλάξω το αυτοδιοίκητο. Το ίδιο ανέφερα και στην Επιτροπή, ενώ πριν δύο μήνες, όταν με επισκέφθηκε εν Ολομελεία η Ένωση Δικαστών, δεν το απέκλεισα. Ήρθε ο εκπρόσωπος των εισαγγελέων – δεν το απέκλεισα».

Σχόλια