Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων ακυρώσεως με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα.
Το προσβαλλόμενο ΠΔ ρυθμίζει την πολεοδομική και εν γένει χωροταξική δομή της εν λόγω παραλιακή ζώνης της Αττικής. Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι νομικοί εκπρόσωποι των Δήμων Αλίμου, Ελληνικού και Κρωπίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, Εξωραϊστικών, Οικολογικών κ.λπ. Συλλόγων, δημοτικών συμβούλων και δεκάδων κατοίκων της εν λόγω παραλιακής ζώνης της Αττικής, όπως Βουλιαγμένης, Βούλας, κ.ά.
Οι Δήμοι, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος και ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, καθώς η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Αλίμου, υποστηρίζει ότι το προσβαλλόμενο ΠΔ δεν έχει λάβει υπόψη του την ήδη υπάρχουσα κατασκευή του τραμ. Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την έκταση του Μοναστηριακού κτήματος Βάρης – Βουλιαγμένης, εκτάσεως χιλιάδων στρεμμάτων, που έχει στην κυριότητα του η Εκκλησία. Ακόμα, η Εκκλησία υποστηρίζει ότι το επίμαχο ΠΔ είναι αντίθετο στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί ιδιοκτησίας, καθώς αφαιρείται από την Εκκλησία η εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας της.
Ο εκπρόσωπος των Συλλόγων, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι το επίμαχο ΠΔ παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς επιτρέπει επεμβάσεις σε δασική περιοχή χωρίς την προηγούμενη άδεια ή έγκριση του υπουργού Γεωργίας ή της δασικής αρχής, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.