Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατέφυγαν 204 ιδιοκτήτες κατοικιών στη Χαλκιδική, με τη βοήθεια του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή, ζητώντας να καταργηθεί το τέλος δεύτερης κατοικίας που έχει επιβάλλει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής.
Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Γιώργος Μαγουλάς, που έχει αναλάβει την υπόθεση, η επιβολή του τέλους είναι αντισυνταγματική, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος, αλλά για φόρο, που μπορεί να επιβληθεί μόνο με νόμο του κράτους και όχι με απόφαση της νομαρχίας.
Η επιβολή του τέλους αποφασίστηκε αρχικά το 1999 με το σκεπτικό ότι, όσοι διαθέτουν δεύτερο σπίτι στη Χαλκιδική και κυρίως όσοι έχουν εκεί εξοχική κατοικία θα πρέπει να πληρώνουν μια ετήσια εισφορά για την ανάπτυξη των υποδομών της Χαλκιδικής. Το τέλος αυτό διαμορφώνεται σήμερα σε 40 με 150 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του οικήματος και αφορά περίπου 55.000 ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στο νομό.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγουλά, ήδη υπάρχουν γνωματεύσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Εσωτερικών, βάσει των οποίων το τέλος που έχει επιβληθεί είναι παράνομο, ενώ υπάρχει και απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο προσέφυγε ένας πολίτης, η οποία κρίνει ότι η εισφορά δεύτερης κατοικίας αποτελεί φόρο, ο οποίος έχει επιβληθεί κατά παράβαση του Συντάγματος.
Το ΚΕΠΚΑ ζητά από τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στη Χαλκιδική να μην πληρώνουν το τέλος και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την κατάργησή του και διεκδικώντας να τους επιστραφούν τα χρήματα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα.