Στο ΣτΕ η απόφαση για μετατροπή στρατιωτικής μετεκπαίδευσης εφέδρων σε κοινωνική εργασία

0

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί εάν είναι δυνατόν να να μετατραπεί η στρατιωτική μετεκπαίδευση σε εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, εφόσον οι έφεδροι μετά τη θητεία τους έγιναν αντιρρησίες συνειδήσεως.
Το θέμα παρέπεμψε στην Ολομέλεια το Στ Τμήμα του δικαστηρίου, λόγω μείζονος σπουδαιότητας.
Η πλειοψηφία του ΣΤ Τμήματος έκρινε ότι «ο καλούμενος προς μετεκπαίδευση εφεδρείας μετά την εκπλήρωση ένοπλης στρατιωτικής υπηρεσίας δεν δύναται να ζητήσει την εκπλήρωση εναλλακτικής πολιτικής κοινωνικής υπηρεσίας, ως αντιρρησίας συνειδήσεως, επικαλούμενος το γεγονός ότι, μετά την εκπλήρωση της ένοπλης στρατιωτικής του θητείας, ασπάστηκε θρησκευτικές πεποιθήσεις στις οποίες στηρίζει την αντίθεσή του στην ένοπλη υπηρεσία».
Ωστόσο, λόγω σπουδαιότητας παρέπεμψε το θέμα προς οριστική επίλυση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Το ΣτΕ το απασχόλησε η περίπτωση έφεδρου ανθυπολοχαγού που υπηρέτησε τη θητεία του και το 2003 κλήθηκε για μετεκπαίδευση.
Ο έφεδρος αντί της μετεκπαιδεύσεως ζήτησε να εκπληρώσει εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία, ως αντιρρησίας συνειδήσεως, καθώς μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων έχει ενταχθεί στην Εκκλησία των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά.
Το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο αρνήθηκε την αίτηση.

Σχόλια