Στο ΣτΕ κατά του πλαφόν στα γενόσημα οι φαρμακευτικές

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, για την ακύρωση της απόφασης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, με την οποία καθορίζεται το ανώτατο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ανά γιατρό.

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ χαρακτηρίζει παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση με την οποία για λόγους δημοσίων οικονομικών τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Eιδικότερα, τονίζεται ότι από την καθιέρωση του πλαφόν απειλείται η βλάβη της υγείας μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα ιδιαίτερου θεραπευτικού εύρους. Ακόμη, στην προσφυγή τονίζεται ότι ο ΕΟΠΠΥ επιδιώκει τη μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους.

Για παράδειγμα, το κόστος των φαρμάκων που γράφει ανά ασφαλισμένο ένας καρδιολόγος στην Αττική δεν πρέπει τον ερχόμενο Αύγουστο να ξεπεράσει τα 36,12 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 38,24 ευρώ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη το όριο φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο για έναν καρδιολόγο είναι τον Αύγουστο 36,15 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 37,17 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης 36,45 ευρώ (Αύγουστο) και 34,23 ευρώ (Σεπτέμβριο) και στην Καβάλα 41,70 ευρώ και 40,98 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι ο καθορισμός του πλαφόν είναι αυθαίρετος και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν εφαρμόζονται επιστημονικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την στιγμή μάλιστα που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι δυνατή με άλλες μεθόδους, παραβιάζοντας το άρθρο 21 του Συντάγματος στο οποίο αναφέρεται ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών.