Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εργαζόμενοι του Μετρό κατά της επίταξης

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το «Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» κατά των αποφάσεων του Πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για πολιτική κινητοποίηση του προσωπικού της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» και επίταξη των εγκαταστάσεων της «Αττικό Μετρό Α.Ε.».

Οι εργαζόμενοι ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης των ανωτέρω αποφάσεων από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς, όπως υποστηρίζουν, το μέτρο της επίταξης έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος, με το οποίο προβλέπεται απαγόρευση της αναγκαστικής εργασίας καθώς και τις διατάξεις του Ν. 3536/2007, με τον οποίο καθορίζονται οι όροι και οι κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης και της επίταξης. Επίσης, φαίνεται να επικαλούνται αντίθετη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η επίταξη υπηρεσιών και εγκαταστάσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το δημόσιο συμφέρον (π.χ. θεομηνίες) ή για την αντιμετώπιση ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν υφίσταται εν προκειμένω και κατηγορούν την Κυβέρνηση για «κατάχρηση εξουσίας». Καταλήγουν δε, τονίζοντας ότι πλήττεται άμεσα το δικαίωμά τους στην απεργία και καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Σχόλια