Στο ΣτΕ το θέμα της βίλας του Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί

0

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσέφυγε η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία Παπανδρέου, αιτούμενη την ακύρωση της από 8.12.2006 απόφασης του υπουργού Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίστηκε μνημείο η βίλα «Γαλήνη» στο Καστρί της Ν. Ερυθραίας, όπου διέμεναν τόσο ο Γεώργιος, όσο και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η βίλα «Γαλήνη» χαρακτηρίστηκε μνημείο «λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας της και συγκεκριμένα αποτελεί τυπικό δείγμα προαστιακής κατοικίας με στοιχεία εκλεκτικισμού σε οργανωμένο προάστιο και συνδέεται με σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες της νεώτερης πολιτικής ζωής της Ελλάδας που διετέλεσαν Πρωθυπουργοί, τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, και υπήρξε χώρος ανάπτυξης της πολιτικής τους δράσης».

Η προσφεύγουσα επισημαίνει στην αίτησή της ότι η βίλα «Γαλήνη» δεν έχει αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και είναι ένα «σύνηθες οίκημα της περιοχής». Παράλληλα υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση είναι παράνομη, αόριστη, ελλιπής και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που μπορούν να χαρακτηρίσουν μνημείο τη βίλα «Γαλήνη».

Σχόλια