Στο ΣτΕ το σχέδιο ΠΔ για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού

0

Στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό μέτρων προστασίας του Υμηττού.
Υπό το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, εντός της ζώνης προστασίας του Υμηττού συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι: Αγ. Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Διάταγμα, η προστασία του Υμηττού χωρίζεται σε πέντε ζώνες.. Στη ζώνη Α που είναι απόλυτη προστασία της φύσης και των μνημείων, επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών, ενώ εντός της ζώνης Α απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Για τα υπάρχοντα μνημεία και νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, επιτρέπεται η διενέργεια επισκευαστικών και αναστηλωτικών εργασιών, χωρίς καμία οικοδομική επέκταση.
Εντός της ζώνης Α είναι δυνατή η κατασκευή δύο κατ’ ανώτατο ιστών για την συγκέντρωση εγκαταστάσεων κεραιών ραδιοφωνίας – τηλεόρασης και του συνοδευτικού εξοπλισμού τους, με στόχο την απομάκρυνση των υφιστάμενων κεραιών.
Η ζώνη Β καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Εντός της ζώνης αυτής επιτρέπεται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών, εκπαιδευτηρίων δομημένων με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και η δημιουργία υπαίθριων χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.
Η ζώνη Γ καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Εντός της ζώνης Γ επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ. σε γήπεδα αρτιότητας 20 στρεμμάτων.
Η ζώνη Δ καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό πάρκο Ιλισίων.
Εντός της ζώνης Ε είναι δυνατή η λειτουργία υφιστάμενων κοιμητηρίων, με την προϋπόθεση της τήρησης της σχετικής με τα νεκροταφεία ειδικής νομοθεσίας.
Όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ., τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και οι εγκαταστάσεις κατοικίας, διδακτηρίων, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιερών μονών, κεραιών τηλεφωνίας, ναών και νεκροταφείων, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου Π.Δ., είναι δυνατόν να παραμένουν και να υφίστανται σε αυτές επισκευαστικές παρεμβάσεις.
Ανενεργά χαρακτηρίζονται όλα τα λατομεία του Υμηττού που πρέπει, εντός τριών ετών, να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ διορία πέντε ετών τίθεται για την απομάκρυνση από την περιοχή βιοτεχνιών και βιομηχανιών.
Το υπό επεξεργασία ΠΔ προβλέπει ακόμη την απαγόρευση του κυνηγιού και του μηχανοκίνητου αθλητισμού εντός της ζώνης προστασίας του βουνού.

Σχόλια