Στο στόχαστρο της Ε.Ε. ο νόμος Παπαληγούρα

0

Στο στόχαστρο του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων (EΔAΔ) στο Στρασβούργο βρίσκεται, έπειτα από προσφυγή πολίτη, ο περιβόητος νόμος 3346/05 του υπουργού Δικαιοσύνης Aν. Παπαληγούρα, με τον οποίο θα επιταχυνόταν η απονομή της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο θα υπήρχε αυτόματο κλείσιμο διαφόρων υποθέσεων, καθώς θα επιβαλλόταν η παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της δίωξης, τη στιγμή που χιλιάδες άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες είχαν αντιρρήσεις και παρά το γεγονός ότι οι ολομέλειες δικαστηρίων είχαν προειδοποιήσει πριν από την ψήφισή του ότι το νομοθέτημα είναι αντισυνταγματικό.

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν μια μηνύτρια που είχε καταγγείλει τον άγριο ξυλοδαρμό και την εξύβρισή της από τον πρώην συνεργάτη της είδε τρεις υποθέσεις της να αρχειοθετούνται, παρ όλο που είχε ασκηθεί δίωξη και είχαν κριθεί βάσιμες, ενώ σήμερα παραμένει εκκρεμής η μοναδική μήνυση που υπέβαλε εκ των υστέρων εναντίον της ο πρώην συνεργάτης της

Hδη η προσφυγή έχει περάσει το πρώτο κρίσιμο στάδιο έχοντας κριθεί βάσιμη και ζητούνται εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται σε δεινή θέση.

Σχόλια